Co je nového na školní zahradě v MŠ

Dnes si děti poprvé vyzkoušely nový modrožlutý kolotoč, který je čerstvým přírustkem do školního zahradního mobiliáře v naší mateřské škole. Tento kolotočový krasavec se uvádí do pohybu pomocí otáčení „volantem“, který je umístěný uprostřed kolotoče. Děti byly nadšené a všechny poctivě čekaly, až se na ně dostane řada, aby jej mohly vyzkoušet.

Ke kolotoči brzy přibude prolézací tunel Pejsek, který je vyroben z barevného, pevného a silného plastu a bude dětem sloužit jako zábavný doplněk pro prolézání, přelézání a bude je učit správné orientaci v uzavřeném prostoru.


V měsíci dubnu dokončíme na školní zahradě v rámci environmentální výchovy budování „Chodníku pro bosé nohy“. Tato stezka bude rozdělena na několik políček, vysypaných různými přírodními materiály a opatřena zábradlím. Stezky a chodníky určené speciálně pro vnímání světa skrze bosá chodidla začínají být v současné době docela populárním trendem a i my bychom chtěli dětem zprostředkovat tento nevšední zážitek. Chození bez bot po nerovném terénu je zdravé, uvolňující, nabíjí energií a radostí. Naše bosá chodidla se rázem stanou zdrojem mnoha poznatků. Začneme vnímat teplotu, vlhkost i proměny terénu, stáváme se součástí přírody. Prostřednictvím našich nohou se tak dostaneme opět do přímého kontaktu se Zemí, vrátíme se ke kořenům lidské přirozenosti.  Mimořádně pozitivní vliv má chůze naboso na prevenci vzniku plochých nohou. Při chůzi bez bot se zapojují správně všechny svaly, které ovlivňují správný vývoj klenby. Až bude chodník hotový, určitě se s vámi podělíme o nové poznatky, podněty a zážitky.


Dalším záměrem našeho budování na školní zahradě je využití prostoru, na kterém stála původně hrací věž se skluzavkou. Protože se však tady neustále zdržovala voda, věž byla přemístěna a na tomto místě měla vzniknout skalka s rostlinkami. Po poradě s odborníkem jsme upustili od tohoto záměru a pravděpodobně zde vznikne přírodní jezírko, kde by mohly děti sledovat drobné vodní živočichy.


Na jarní měsíce bude přichystán na školní zahradu i hmyzí hotel. Jedná se o konstrukci většinou ze dřeva, vyplněnou různými druhy přírodních materiálů. Jak z názvu vyplývá, tato stavba slouží hmyzu, a to především samotářským druhům, které ji využívají jako bezpečný úkryt pro svá vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy a po zakuklení následně i dospělí jedinci. Hmyzí hotel je dobrá příležitost ke studiu života hmyzu, který nás obklopuje, což děti určitě uvítají s nadšením.


Atraktivním hracím prvkem je také „keřový domeček“. Jedná se o plevel neznámého jména, má silné větve s listy a slouží jako lákavý úkryt pro děti, Domeček každoročně upravujeme a děti v něm nalézají hodně prostoru pro své aktivity a hry.


O dalších novinkách vás budeme pravidelně informovat, protože hmyzím hotelem naše aktivita při budování zahrady v rámci environmentální výchovy určitě nekončí.