Dokončili jsme chodník pro bosé nohy

Tento týden jsme dokončili budování chodníku pro bosé nohy. Jsme rádi, že naše školní zahrada je bohatší o tento prvek, který, jak už bylo napsáno v předcházejícím článku, má pozitivní vliv na lidský organismus. Společně s dětmi se těšíme na pěkné počasí, které nám dovolí sundat boty a projít se po novém chodníčku.

Tímto způsobem se vlastně vracíme o několik desítek let zpět, kdy se chodívalo na boso.  Zvláště v dnešní době, kdy jsou naše nohy a zvláště chodidla hýčkány kvalitní obuví nám tento způsob chůze přinese nové prožitky a prospěje našemu zdraví  Chůze na různém přírodním povrchu posiluje nohy a její účinek je ještě znásoben pohybem na čerstvém vzduchu. Pozitivní působení chůze bosýma nohama po přírodních materiálech na lidský organismus má vysvětlení – každý ví, že chodidla jsou lechtivá a to je důsledkem toho, že zrovna tam se nachází velké množství nervových zakončení a reflexních bodů, které má každý vnitřní orgán našeho těla. Chůzí bosýma nohama se tak provádí přirozená reflexní masáž, působící na celé tělo. Povzbuzuje se přirozeným způsobem látková výměna, oběhová soustava, svěžest celého těla a především dobrá nálada. Pan Chujac nám zpestřil chůzi po tomto nevšedním chodníčku tím, že kolem něj vyrobil dřevěné zábradlí  s brankami, kterými děti prochází. Toto řešení nabízí zvážit do budoucna nadkrytí chodníčku, aby putování po něm bylo pro děti ještě zábavnější a zajímavější. 


Abychom zachovali přírodní ráz tohoto prvku, jednou z možných variant by mohla být  třeba rákosová rohož. K dokončení chodníku pro bosé nohy přispěly nemalou měrou i samotné děti, které se zaujetím vozily do jednotlivých částí stezky kamínky, písek, pomáhaly skládat mozaiku z nařezaných dřevěných kuláčů a přispívaly svými radami k tomu, kam který přírodní materiál nasypat. Chodník má devět polí, jejichž náplň tvoří hrubé oblázky, štěpy, štěrk, šišky, drobné kamínky, drny – tráva, žlutý písek, pařez položený z části na kamínkách, zčásti na štěpech ( děti budou přelézat), dřevěné kuláče.


Nezbývá, než si přát, aby se na nás sluníčko usmívalo každý den a vykouzlilo krásné teplé dny, abychom mohli vyrazit bosýma nohama na netradiční procházku po našem novém přírodním chodníčku.