Babiččiny bylinky a koření

Kdybyste jste přišli tento týden do třídy „Sluníček“, asi by jste v první moment přemýšleli, zda nejste v krámě báby kořenářky. Ve třídě to vonělo různými druhy koření a bylinek, které děti s nadšením tento týden sbírají a učí se je poznávat.

Na koberci se vytvořily hloučky dětí, které s hlavami skloněnými nad bylinkami se zaujetím listovaly velkým herbářem rostlin a hledaly tu „svou bylinku“, kterou utrhly cestou do školy a moc je zajímalo, jak se vlastně jmenuje. Na starodávných váhách, které donesla paní učitelka Inka, jiná skupina vážila již nasušené byliny, kontrolovala je zrakem i čichem a se zaujetím sledovala, jak se obě strany váhy převažují na jednu či na druhou stranu.


Všechny děti se seznámily s využitím bylin v lékařství, v kosmetice, prohlížely si šampóny a zubní pasty s obsahem bylin, natíraly si ruce vonnými léčivými krémy. Vyzkoušely si  jak se tluče koření v hmoždíři, rozlišovaly aroma celé drcené a mleté skořice, kmínu či hřebíčku. Pod vedením učitelky zvládly zasadit semínka řeřichy, kterou po vyrostení nasekáme do pomazánky a pochutnáme si na zdravém jídle. Koncem týdne si děti vyrobily plátěné pytlíčky na usušené bylinky a připravily pro sebe i paní učitelky osvěžující nápoj z máty, citrónu a medu. To ale byla dobrota!


Celý týden s tématem „Babiččiny bylinky a koření“ se nám moc vydařil, stali se z nás znalci koření a bylinek, což doufám děti uplatní i doma a rádi Vás poučí o tom, jak se která z nich jmenuje.