Psí spřežení v mateřské škole

V letošním roce k nám opět zavítala psí návštěva spolu se svým chovatelem a cvičitelem ze sdružení o.s. MUSHERA z Týna nad Bečvou. Už několik let nabízí našim dětem projížďky ve speciálně upravených sáních na kolečkách, které táhne psí spřežení pěti tažných psů – aljašských malamutů.

Tito velcí severští psi byli vyšlechtěni  Eskymáky jako tažní psi, určení ke skupinovému tažení těžkých saní na velké vzdálenosti v extrémních polárních podmínkách. Děti byly natěšené na neobvyklou jízdu a od rána vyhlížely , zda už pejsci dorazili. Sešli jsme se všichni na asfaltové cestě za parkem u KISU a trpělivě pozorovali a čekali, než budou pejsci  zapřaženi do sání. Dobrodružná jízda mohla začít. Děti jezdily po skupinkách a ti odvážnější měly možnost si vyzkoušet, jaké to je, řídit takové sáně se psím spřežením. I já jsem se vypravila na netradiční  jízdu  a dokonce se svezla až na konec Tlumačova.


Jako účastník silničního provozu jsem se v tomto netradičním speciálním vozidle necítila moc bezpečně, protože jsme stále trnula, abychom nevjeli do protisměru. Naštěstí všechno dobře dopadlo a v pořádku jsme se vrátili před mateřskou školu. Nakonec jsme si všichni společně s dětmi vyslechli zajímavé povídání o aljašských malamutech, o jejich potřebách, o tom, co rádi jedí, dověděli jsme se, že nejraději tahají sáně v zimě na sněhu a mají rádi sladké piškoty, což jsme hned vyzkoušeli a zjistili, že je to pravda. Děti totiž přinesly pejskům různé laskominy a dobroty na zub. Ptali jsme se na vše, co nás zajímalo a pan chovatel nám trpělivě na naše všetečné a zvídavé otázky odpovídal. S námi na zahradě byla fenka Ejmi se štěnětem, takže děti měly o zábavu postaráno. ¨


Pejsci byli na děti zvyklí, nechali se hladit, krmit dobrotami a s vděčností přijímali pozornost všech okolo. Vydrželi s námi na školní zahradě téměř až do oběda. Všichni jsme byli z vydařené akce nadšení a budeme se těšit, že nás pejsci opět za rok navštíví a budeme mít možnost si netradiční jízdu užít znovu.