Náš školní výlet

Ve středu 18.6.2014 nastal dlouho očekávaný den celodenního výletu naší mateřské školy. Sluneční paprsky, které zářily už od samotného rána, slibovaly hezký den, proto jsme pořádně natěšeni nastoupili do autobusu a vyrazili za dobrodružstvím. Naše první zastávka byla v hodonínském ZOOPARKU.

Než jsme si vyšlápli prohlídkovým okruhem, následovalo občerstvení, na které se děti, zvláště na výletě hodně těší. Z batůžků si vytáhly ovocné müsli tyčinky, které pro nás přichystala vedoucí školní kuchyně paní Huráňová a někteří přidaly i něco málo ze zásob od maminky. Řádně posilněni jsme se vypravili pozorovat zvířátka. Viděli jsme gorily, šimpanzy, zebry, medvědy, tygry, ale také různé mořské ryby, želvičky a hlavně děti zaujali žraloci, kteří si bezstarostně plavali v mořském akváriu uprostřed ZOO. Zahradu jsme prošli za dvě hodiny a to už byl čas oběda. Děti opět vysvobodily z batůžků svoje krabičky a tu s nápisem oběd otevřely a pustily se s chutí do jídla. Však nám všem po takové procházce řádně vyhládlo. Proto přišly k chuti nejen palačinky, řízky, obložené housky, ale také jiné dobrůtky, které maminky dětem pečlivě připravily.


Po jídle jsme zvířátkům zamávali  a těšili se na další zastávku na našem výletě, kterou byl zámek Milotice. Tady na nás čekala kostýmovaná prohlídka tohoto zámeckého sídla. Hned po příchodu na nádvoří se nás ujali pracovnice místního zámku. Děti byly rozděleny do dvou skupin a postupně se měnily v malé zámecké princezny a šlechtice. Nemohli jsme se vynadívat na nádherně ušité šaty jak pro děvčata, tak i pro chlapce a v neposlední řadě i pro paní učitelky, které se za pár minut změnily k nepoznání. Určitě si proto nenechejte ujít prohlídku fotek z výletu, protože opravdu stojí za to.  V dobových kostýmech jsme vstoupili do zámku, kde nás na schodišti očekávala hraběnka, majitelka místního zámku. Ta nás s úsměvem přivítala a nabídla se , že nás jako vzácné hosty po svém sídle provede.


Prošli jsme několik komnat, dověděli jsme se, kde si hrají a spí její čtyři děti, prošli jsme místní jídelnu  a prohlédli jsme si také ostatní nádherné interiéry zámku, než jsme přišli do přijímacího salonu. Před jeho dveřmi nás paní hraběnka opustila a vyzvala děti k audienci. Sama se posadila na trůn a děti po dvojicích – dívka, chlapec – se postupně paní hraběnce představovaly. Děvčata vysekla před majitelkou zámku ukázkové pukrle ( mírný úklon s mírným pokrčením kolen) a hoši úklonem a smeknutím klobouku vyjádřili své panovnici hlubokou úctu. Poté se děvčat ujala sama paní hraběnka a za doprovodu dobové hudby je naučila tanec princezen, což se našim děvčatům hodně líbilo, byly přímo nadšené a se zájmem se učily různé taneční figury.


Chlapce si zatím vzala do parády pobočnice paní hraběnky a ukázala jim, jak se správně šermuje. Každý z chlapců totiž s kostýmem obdržel i nádherný šlechtický meč, tak jako děvčata vějíře. Po společném fotografování nás paní hraběnka milostivě propustila, poděkovala za návštěvu a nikomu z nás , věřte- nevěřte, se nechtělo z těch úžasným zámeckých kostýmů převlékat do civilu. Všechno má ale svůj konec a tak jsme se opět po chvíli vrátili na začátek 21.století a stali se z nás obyčejní chlapci, děvčata i paní učitelky. Nadšení a spokojení jsme opouštěli brány milotického zámku a rádi bychom se zase po čase na toto místo vrátili, protože se nám tady moc líbilo. I vy však můžete ještě s dětmi na toto místo vyrazit a alespoň na chvíli si vyzkoušet, jak se žilo princeznám či malým šlechticům a v neposlední řadě i jejich rodičům na zámcích. Kostýmy jsou připraveny totiž i pro tatínky, takže neváhejte a určitě tento zámek o prázdninách navštivte. Vřele doporučujeme!


Z výletu jsme dorazili sice unavení, ale všechny děti i paní učitelky zářily nadšením a spokojeností.