Muzikoterapie v mateřské škole

12.11.12014 proběhla v mateřské škole netradiční akce – muzikoterapie pro děti předškolního věku. Pan Martin, který se touto aktivitou zabývá už řadu let, si s sebou mezi nás přivezl nesčetné množství netradičních hudebních nástrojů z celého světa, ale i nástroje nám všem dobře známé – zvonkohry, chrastítka, píšťalky, a jiné, se kterými při hudebních činnostech také v MŠ pracujeme.

Pan Martin navodil klidovou atmosféru líbeznými zvuky na tibetské misky, na různé strunné i dechové nástroje. Za zvuků bubnů jsme se v mysli přenesli do světa indiánů, přesýpající se malé kuličky v kulaté nádobě s motivem dna moře nám navodily svým „šuměním“ pocit pobytu na mořské pláži. Děti všechny zvuky vnímaly velmi intenzivně, se zavřenýma očima si vytvářely představy, fantazie a zklidňovaly nejen tělo, ale i mysl a duši. Osvojily si pocit příjemného prostředí, bezpečí a klidu. Dnešní děti jsou dost aktivní, plné pohybu a relaxace při hudbě jim velmi prospívá a pomáhá ke zklidnění.


Na závěr programu se naše třída změnila ve velký hudební orchestr, protože všechny děti zaujaly pozice u jednotlivých nástrojů a vyzkoušely si, jak se na ně hraje. Naše uši trochu trpěly, ale dalo se to vydržet. Děti měly ohromnou radost z vyluzování různých zvuků a tónů a u této činnosti by nejraději vydržely až do oběda. Ale všechno má svůj konec.


Muzikoterapie nás nadchla a určitě se líbila všem našim dětem, o čemž svědčil bouřlivý potlesk na konci vystoupení.