Vánoční posezení u stromečku v MŠ

18. prosince těsně před zahájením vánočních svátku, jsme pro děti připravili tradiční sváteční dopoledne v mateřské škole. Děti se sešly u svítícího stromečku, poslechly si koledy a spolu se svými učitelkami si popovídaly o vánočních tradicích a některé z nich také vyzkoušely.

Házeli jsme botou za hlavu, pouštěli jsme ořechové skořápky se svíčkami po vodě a krájeli jsme jablíčko, ve kterém se objevila krásná hvězdička. Potom jsme se sešli společně u stolečků, které jsme srazili dohromady, abychom si všichni společně pochutnali na cukroví od maminek a obdivovali vlastnoručně upečené kousky našich dětí, které prokázaly, že jsou v kuchyni mamince zdatnými pomocníky. Vše jsme zapili chutným ovocným čajem a s netrpělivostí očekávali za zavřenými dveřmi cinkání zvonku, které ohlásilo, že otevřeným oknem opravdu navštívil naši školku dlouho očekávaný Ježíšek.


Děti se nedočkavě vrhly do herny na koberec a s úžasem pozorovaly velký koš s dárečky. Spolu s učitelkami následovalo velké rozdávání a těšení se na popsané krabice různých velikostí, které nám ježíšek naložil. S rychlostí blesku děti trhaly nedočkavě papír na svých dárcích a s nadšením všem ukazovaly, co se v těch tajemných obalech skrývá. Nevěřícně se ujišťovaly, že jsou to opravdu jejich dárky a že si je mohou odpoledne odnést skutečně domů.


Po rozbalení všech pokladů, které se v koši nacházely, byly děti upozorněny, že Ježíšek nakládal i pod stromeček v mateřské škole. S jásotem a nadšením jsme rozbalili i dárky školkové a nastal čas her, vzájemného půjčování a předvádění hraček. Není divu, že se nikomu nechtělo ani k obědu. Bříška byla plná vánočních dobrot, ale hlavně přerušení hracích aktivit nesly děti zvláště nelibě.


Náladu jim zvedlo ujištění paní učitelky, že po obědě si po krátkém odpočinku na polštářcích na koberci mohou opět hrát, až do doby, kdy pro ně příjde maminka. Vánoční den v mateřské škole se opravdu vydařil a byl tím pravým naladěním sváteční pohody před vánočními svátky.