Masopust v mateřské škole

Únor – čas masopustu, čas bujarého veselí, zpěvu, tance, jídla a pití. Tuto zimní tradici jsme si připomněli i s našimi dětmi v mateřské škole ve třídě Sluníček a Hvězdiček. Jeden den byl ve znamení masek. Vyráběli jsme masky kobylky, medvěda, povídali si o tom, co která maska znamená a proč se jmenuje slamák, turek, bába, smrtka, nevěsta, atd.

Další den se nesl ve znamení „masopustních dobrot“.  Vedoucí školní jídelny paní Huráňová nám vyšla vstříc a zařadila dětem na svačinku dozlatova upečené koblížky, které všem moc chutnaly. Děti ze třídy Hvězdiček vyráběly také sváteční dobrotu – slepované piškoty s banánem, máčené v báječné slaďoučké čokoládě, to vše napíchnuté na krátké špejli –  a to se pak mlsalo.  Potom zkoušely vytvářet dobroty z papíru a modelovaly např. trdelníky, koláčky, hřebeny  a také už vzpomínané koblížky.
Další den se nesl ve znamení „masopustní zabijačky“. Děti vyráběly jelítka a jitrnice (vycpávaly punčochy vatou), tvořily z burizonů kroupovou polévku a z kousků papírů nadívaly klobásky. Na závěr kolektivně vyrobily udírnu i s teploměrem. Než byly klobásy hotové , ochutnávaly jednohubky vyrobené z chleba a namazané sádlem., které jim připravila paní učitelka. Podle slov dětí, takovou dobrotu ještě prý nejedly.
             Další den byl plný hudby, masopustní kapela složená z dětí naší MŠ hrála na harmoniku, činely, bubnovala do bubínku a zvesela zpívala „Já jsem muzikant a přicházím k vám z české země…..“. Děvčatům to nedalo a s chutí protočily své sukýnky a řádně se vytancovaly.
Poslední den v týdnu jsme měli „masopustní karneval“. Naše třída se proměnila v hemžení masek, které jsme dětem půjčili z našich vlastních zdrojů.  Děti byly odměněny diplomem a drobnou sladkostí. Mimochodem velký karneval nás všechny čeká začátkem měsíce června a proběhne na naší školní zahradě i za asistence našich rodičů, babiček, dědečků  i sourozenců. Na pestrý dvouhodinový program se už všichni těšíme .

Masopustní týden se nám líbil a určitě budeme v dodržování této tradice pokračovat i v příštím roce.