Náš výlet do Starého Města

Ve čtvrtek 23.4.2015 vyrazila naše mateřská škola s dětmi do Starého Města do areálu bývalého KOVOSTEELU, firmy, která se zabývá zpracováním odpadu. Připravila pro děti z mateřských škol polodenní akci s názvem „DEN ZEMĚ“.

U Červené Karkulky jsme procházeli branou z vrbového proutí a sbírali odpadky, které jsme potom třídili do barevných kontejnerů. Jelikož máme tuto disciplínu nacvičenou z naší mateřské školy, nedělala nám žádné potíže a během chvilky byl odpad tam, kam patří. Dokonce jsme sklidili i pochvalu od Karkulky . U dalších dvou stanovišť jsme se ocitli v pekle. U půvabné čertí slečny jsme sbírali „žhavé uhlíky“ a přenášeli je pod kotel a u její kolegyně jsme prohazovali míčky a kroužky dřevěnými čerty. Obě disciplíny jsme taktéž zvládli na jedničku. Dále následovala návštěva rybníka Brčálníka, který byl tak zaházený odpadky, že vyžadoval naši pomoc. Hned vedle něj si děti mohly nalovit v modrém bazénku různé druhy ryb, za což byly slečnou vodnicí pochváleni, protože se z nich vyklubaly šikovní rybáři a rybářky.

Na dalším stanovišti na nás čekali dvě čarodějnice s obrovskými nosy, které si vyzkoušely, jakou mají naše děti odvahu. Ty musely šahat do dvou nádob, ve kterých byl odporný sliz a právě v něm hledaly kouzelný kamínek. Všechny děti prokázaly statečnost a bez mrknutí oka, strčily svou ručku do nádoby a zkoumaly její obsah. Vedle čarodějnic na nás čekala lesní panna, která dětem ukazovala kožešiny lesních zvířátek a děti měly za úkol je poznat. I tento úsek jsme všichni zvládli na výbornou a za odměnu jsme si mohli pohladit krásného černého králíka, který spokojeně chroupal ve svém pelíšku sladkou, chutnou mrkvičku. Naše další zastávka byla u modrobílé Šmoulinky, která dětem dala za úkol vybrat barevná víčka od PET láhví a roztřídit je podle barev. O kus dál jsme navštívili indiána, který nás bedlivě sledoval, zda umíme přejít po dlouhém laně a skákat v barevných pytlích. U půvabné princezny jsme vyzkoušeli barevné chůdy  a jelikož jsme všechny úkoly zvládli na výbornou a obdrželi za ně 10 razítek, mohli jsme je vyměnit za tašku plnou dárečků Dostali jsme pro naši školku různé reklamní předměty a také trojhranné pastelky, voskovky, bezp, voskovky, bezpečnostní vestičky a bonbóny, na kterých si děti pochutnaly.

Po občerstvovací zastávce jsme navštívili loď „Naději“, na které nás přivítal opravdový pirát a dvě sličné pirátky. U piráta jsme se učili vázat uzly a jeho kolegyně dohlížely na to , abychom si znovu při rybolovu ulovili tu správnou mořskou rybku. Zatočili jsme si také obrovským kormidlem, popsali svoje pocity a zážitky do obrovského lodního deníku a vypravili se na cestu k autobusu. Maják, který stojí vedle lodi jsme si řádně prohlédli, nahoru jsme se nedostali, protože vzhledem k množství atrakcí byl tento den uzavřen. Nezapomněli jsme si ani zatančit a vydovádět se u podia s názvem „Kouzelný karneval“, kde jsme se společně s panem kouzelníkem učili kouzlit a s dvěma děvčaty jsme si řádně zatancovali. Spolu se staršími dětmi jsme prošli také vysuté můstky nad areálem a z výšky jsme se dívali, jak se to pod námi na nádvoří hemží dětmi a zábavnými atrakcemi.

Uchození a příjemně unavení jsme před polednem nasedli do našeho autobusu, který nás zavezl domů do naší školky na výborný oběd, který jsme slupli do posledního sousta. Akce „DEN ZEMĚ“ byla velmi vydařená a určitě se jí, pokud bude možnost v příštím roce zúčastníme znova.