Naše motýlí zahrádka

Jedním z hlavních cílů našeho školního vzdělávacího programu je environmentální výchova. Mimo jiné vedeme děti k lásce a ochraně životního prostředí a s tím souvisí i poznávání rostlinné a živočišné říše.

Také  proto k nám v polovině května doručilo poštovní auto malou, tajemnou krabičku. Společně s dětmi jsme hádali, co to asi může být. Samozřejmě neuhodl nikdo z nich, a proto bylo pro všechny překvapením, když jsme z krabičky vytáhli plastovou nádobu, ve které se hemžilo 5 housenek. Ve spodní části nádoby měly housenky přichystané krmení a my jsme den ode dne pozorovali jak tloustnou a tloustnou, až nastala fáze zakuklení. Paní učitelka kukly opatrně přesunula do chovné síťky – motýlí zahrádky a všichni jsme nedočkavě vyčkávali na vylíhnutí motýlů. Celý týden trvalo, než v kuklách proběhla metamorfóza.

S dětmi jsme viděli, jak se v nich čím dál zřetelněji rýsují křidélka budoucích motýlů – baboček bodlákových. Po vylíhnutí motýlů jsme je nadšeně pozorovali, krmili sladkým nektarem, pomeranči, banánem, ze kterých sáli sladkou šťávu. První červnový týden jsme motýlky slavnostně vypustili na školní zahradě na svobodu. To bylo radosti, jak ze strany dětí, které obrovským jásotem doprovázely každého z motýlů, kteří vyletěli do volné přírody, tak samotných motýlů, které jsme vypustili do volné přírody. Bude se nám po nich stýskat! Motýli se prý rádi vracejí na místa, kde se vylíhli, tak se snad na nás přiletí zase podívat.
                   Motýlí zahrádky nabízí zcela nový pohled na „školu hrou“. Na vlastní oči tak děti mohou sledovat housenky transformující se do překrásně barevných motýlů. Děti byly nadšené a určitě tento experiment zopakujeme i v příštích letech.