Mikulášský den v mateřské škole

Rok se sešel s rokem a opět tady máme dobu adventní a s ní svátek svatého Mikuláše. V pátek 4.12.2015 nastal ten dlouho očekávaný den, kdy naši mateřskou školu navštívili Mikuláš, anděl a dva rozpustilí čertíci. A aby nebyli v mateřské škole sami, také naše děti se přestrojily za malé čerty a andílky.

Už od samotného rána se scházely ve svých třídách a vzájemně si obdivovaly své kostýmy. Hned po svačince jsme připravili pro děti čertovský a andělský rej. Děti tančily a zpívaly, než se ve dveřích objevila dlouho očekávaná návštěva. Mikuláš s andělem nejprve děti pozdravil a opatrně se zeptal, zda může pozvat na návštěvu také dva čertíky, kteří čekaly na chodbě. Děti souhlasily a ač s ostychem a trochu bojácně, přesto však hrdinsky čerty přivítaly. Mikuláš si s dětmi pěkně povídal a po pěkných písničkách a říkánkách, které mu děti přednesly, jim rozdal za asistence svých pomocníků mikulášské balíčky s ovocem a drobnými sladkostmi. Mikuláš ještě stačil dětem popřát veselé a bohaté vánoce, čertík pohrozil na rozloučenou nezbedníkům metličkou a ti se dušovali, že už určitě zlobit nebudou doma ani ve školce.
Návštěva odešla do základní školy za našimi staršími kamarády a jako památku si děti domů odnášely mikulášské dobroty a každý z nás na tváři čertovské uhlíkové znamení, které jsme si ale před odpoledním odpočinkem stejně smyli, aby se nezašpinily naše krásné peřinky.