Posezení u vánočního stromečku

V pátek 18.12.2015 jsme si pro děti připravili slavnostní dopoledne s posezením u vánočního stromečku. Už od rána ve třídách hrály koledy, děti i paní učitelky se svátečně naladily a s nedočkavostí vyhlížely návštěvu Ježíška v mateřské škole.

Nejprve jsme se ale sešli všichni v komunitním kruhu na koberci, kde každý den zahajujeme řízené činnosti pro naše děti a společně jsme si povídali o vánočních tradicích a zvycích, zkoušeli jsme pouštět ořechové lodičky se svíčkami po vodě, házeli jsme botou přes hlavu ke dveřím a krájeli jsme jablíčko, kde se nám objevila nádherná pravidelná hvězdička. Děti si vzájemně sdělovaly, na co se nejvíce na Štědrý den těší, co rády jedí, vzpomněli jsme také zlaté prasátko a s ním spojený půst v tento slavnostní den. Poté jsme se sešli u stolečků, které jsme si srazili dohromady, abychom byli všichni pospolu a pustili jsme se do vánoční hostiny – cukroví od maminek, kterým za všechny dobroty moc děkujeme, protože vánoční cukroví se jim opravdu moc povedlo. Zapili jsme ho ovocným čajem a pozor, pssst….., okno jsme nechali dokořán, aby k nám Ježíšek našel správnou cestu. A když se ozval zvoneček za zavřenými dveřmi, věděli jsme, že je tady. Plni nedočkavosti jsme po příchodu do herny zpozorovali, že nám tady zanechal velký koš plný dárků. To bylo radosti, která byla o to větší, že dárečky v koši byly určeny pro všechny děti, které si je dnes odpoledne mohou odnést domů. Pod stromečkem však Ježíšek naložil také něco pro mateřskou školu. Paní učitelky četly jednotlivá jména a děti si postupně dárečky rozbalovaly a sdělovaly si své dojmy a projevovaly velkou radost.
Děkujeme rodičům za spolupráci při přípravě této akce (cukroví + zakoupení dárečků, přineslo to mnoho radosti a dětského nadšení). Až do oběda jsme si společně hráli, chlubili se dárečky, poslouchali koledy a těšili se na příchod Vánoc, které jsou už opravdu za dveřmi.