Ovoce a zelenina plná vitamínů

Než jsme se nadáli, sluníčko nám utíká někde do dáli a je tady opět podzim. S tímto ročním obdobím se v mateřské škole učíme poznávat dary podzimu ovoce a zeleniny,  které dodávají našemu tělu spoustu potřebných vitamínů a brání nezbedným bacilům napadnout naši imunitu a přinutit nás léčit se z otravných viróz, které na nás číhají na každém kroku.

Proto děti pravidelně vedeme k základním hygienickým návykům, denně věnujeme hodně času zdravému pohybu při spontánních i řízených tělovýchovných aktivitách a učíme se jíst právě ty přírodní vitamíny, které se nám nabízí. Ty nenahradí žádní multivitaminoví marťánci ani žádné jiné vitamíny z lékárny. Nicméně najdou se děti, kterým ovoce ani zelenina moc nechutná a je potřeba je vhodnou motivací zkusit nalákat alespoň k ochutnávce těchto zdravých produktů naší přírody. Proto si v rámci výchovně vzdělávací činnosti v mateřské škole povídáme o důležitosti  konzumace ovoce i zeleniny, ve spolupráci se školní jídelnou jsou dětem nabízeny různé druhy těchto pochutin ať už ve syrovém či vařeném provedení.

V mateřské škole ve spolupráci s rodiči chystáme výstavky ovoce a zeleniny, učíme se poznávat jednotlivé druhy a na konci týdne uspořádáme pro děti velkou hostinu. Na vše dohlíží skřítek Podzimníček, sestavený ze zeleninových produktů našich zahrádek. Při ochutnávce ovoce i zeleniny děti nakonec přijdou na to, že jablíčka, hrušky, paprika či rajče vlastně chutná docela dobře a při společném hodování se nakonec sní vše, co jsme si na výstavce dosud pouze prohlíželi.

Zapojíme všechny smysly – čich, chuť, hmat, zrak a nakonec i sluch. Dobrou chuť!