Malí pekaři

Jaro už je snad za dveřmi, i když počasí tomu příliš neodpovídá. A dříve, než si budeme povídat o zvířátkách a jejich mláďátkách, učit se pojmenovávat první jarní kytičky či barvit velikonoční vajíčka, děti se učí znát profese, povolání lidí kolem nás.

Také děti ze třídy Berušek si o tomto tématu povídaly. Toto široké téma jim přineslo spoustu činnosti a zajímavého tvoření, které jim zpestřovalo dopolední aktivity. První den se děti seznámily s různými druhy povolání, povídali jsme si, kde kteří rodiče pracují a většina dětí věděla, nebo aspoň částečně dokázala popsat profesi rodičů.  Úterý byl pro nás náročný den, protože jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži, jak složitou práci mají paní kuchařky. Ne každá zdatná kuchařka si troufne na kynuté těsto, ale děti ze třídy Berušek se ničeho nebojí.
Přichystali jsme si s Aničkou a Betynkou mouku, kterou jsme prosili, přidali trochu cukru a jeden žloutek. Markétka a Eliška s pomocí mléka a kvasnic zadělaly kvalitní kvásek, za který by se nemusela stydět ani zkušená pekařka. Trochu soli, pár lžiček oleje a už jsme mohli jenom zamíchat. Potom co jsme potily krev, mísily a mísily těsto, čímž jsme řádně procvičili své svalové partie, než nám nakynulo krásné, vláčné těsto. Následovalo plnění a výroba bánano-čokoládových a jablečných croissantů a štrůdlíků. Když jsme měli hotovo, zjistili jsme, že naše dětská trouba nám naše sladké rohlíčky asi neupeče. A tak jsme se vypravili s prosbou za našimi hodnými kuchařkami a poprosili je, aby nám upekly naše dobroty.
Moc jim děkujeme za jejich ochotu a vstřícnost. Když bylo vše hotovo, nebojte se, nesnědli jsme to sami. Hezky jsme se rozdělili se všemi dětmi z celé mateřské školy a všem mόόc chutnalo.  A tak naše Berušky už velmi dobře ví, co obnáší pořekadlo: „Bez práce nejsou koláče“.