Jablíčkové mlsání trochu jinak…

Pomalu přichází podzim a s ním tradiční sklizeň ovoce v našich zahrádkách a sadech. Protože máme tento týden na programu výukové téma: „Poznáváme dary podzimu – ovoce“, vypravili jsme se do místní tlumačovské moštárny, abychom pronikli do tajů výroby jablečného moštu a poznali, že jablíčka nejsou dobrá jen do koláčů či do kompotu, ale že se z nich dá vylisovat zdravý nápoj pro naše zdravíčko.

V moštárně už nás čekaly členky místního zahrádkářského svazu – paní  Masařová, Nováková a Vrtalová, které dětem vysvětlily a předvedly postup výroby jablečného moštu. Děti se snažily také pomáhat, přidržovaly plachty, kýblíky, ochutnávaly a pozorně sledovaly dění v moštárně. Jako odměnu si s sebou do mateřské školy odnášely tři velké láhve výborného moštu. Jedna z nich byla určena i jejich  nejmladším kamarádům do třídy Berušek, kteří by tuto náročnou cestu s námi ještě nezvládly.
Děkujeme ČSZ za spolupráci a ochotu, se kterou se nám věnovaly a věříme, že si za rok opět naši návštěvu zopakujeme a znovu si budeme moci pochutnat na lahodném nápoji plném vitamínů.