Náš školní výlet.

Ve středu 30.5.2018 jsme se vypravili s našimi dětmi na velký, celodenní výlet. Cesta nám rychle ubíhala, sluníčko tolik nepálilo jako včera a proto bylo velmi příjemně.

Prvním cílem naší cesty byl Hodonín, kde nás čekal ZOOPARK se zvířátky. S batůžkami na zádech jsme se vypravili poznávat zvířátka z celého světa. Děti zaujali hraví šimpanzi, tygři, povalující se v trávě na sluníčku, zvědavý velbloud dvouhrbý, který se nám přišel ukázat v celé své kráse a další a další zajímavá zvířátka.
S malou občerstvovací přestávkou jsme v ZOO strávili necelé dvě hodiny a už s námi autobus uháněl do nedalekých Milotic, kde jsme byli objednaní na kostýmovou prohlídku místního zámku. Na jeho nádvoří se nás ujala jedna hodná paní, která nás postupně vedla do jedné ze zámeckých místností, která sloužila jako šatna. Z nádherných princeznovských šatů přecházel zrak a hlavně děvčata byla nadšená, když je naše kostymérky převlékly do těchto připravených oděvních skvostů. Ze dveří tak vycházel celý špalír malých princezen a malých princů, kteří vyfasovali také „opravdový“ meč. Přihlížející hosté a děti z jiných mateřských škol jen závistivě pokukovali a obdivovali naše nádherné oblečení. Také paní učitelky se změnily v kněžny a jaksepatří si svého postavení užívaly. V zámku nás přivítala hned na vstupním schodišti nádherná paní kněžna, která se nám představila jako majitelka zdejšího zámku. Provázela nás komnatami a v každou místnost nám představila a dovedla o ní zajímavě a poutavě vyprávět. Dověděli jsme se, že paní kněžna má čtyři malé děti, které jsme viděli také na fotografiích všude kolem nás. Prohlédli jsme si jejich hračky, kterých nebylo moc, ale byly krásné a stále zachovalé. Podívali jsme se do hodovní místnosti, kde se scházeli zámečtí obyvatelé a jejich hosté. Na závěr prohlídky nás paní kněžna přijala v přijímacím salόnu, kde se každá naše princezna a naši princové vždy v páru paní kněžně představili, vysekli ukázkové pukrle a pánové se paní kněžně krásně poklonili.
Po tomto seznamovacím aktu následovalo rozdělení chlapců do speciální skupiny, které se ujalo jedno z hradních pážat. Kluci se učili, jak se správně drží meč, jak se s ním šermuje. Děvčata s paní kněžnou tancovala tanec princezen za doprovodu klavíru. Náš tanec provázela píseň z pohádky „Tři oříšky pro Popelku“. Potom následovalo loučení s paní kněžnou a přeměna za obyčejné kluky, holky a paní učitelky z Tlumačova jako mávnutím kouzelného proutku. Nádherné šaty zmizely zase na věšácích a nám zbyly jen vzpomínky a těšení se na fotky, které snad do mateřské školy brzy dorazí.
Po prohlídce zámeckého parku jsme stačili sníst oběd a další dobrůtky od maminky a vypravili jsme se na cestu domů. Před školkou už na nás čekali rodiče a myslím, že jsme jim měli co vyprávět.