Mikulášská družina v mateřské škole.

Dlouho očekávaný den  4.prosince je tady. Už od rána se do mateřské školy s nadšením trousí jednotlivé děti, které se zanedlouho změní v malé čertíky a andílky. I když Mikuláše, čerta a anděla budete moci v Tlumačově potkat až v sobotu, u nás v mateřské škole je můžete vidět už v pátek dopoledne.

Než nám zvoneček na chodbě oznámil, že se opravdu za námi blíží mikulášská družina užili jsme si andělských a čertovských převleků, ve kterých děti vcházely do třídy už od časného rána. Společně jsme si povídali o této předvánoční tradici, opakovali jsme si básničky a písničky, ve kterých se objevuje tato známá trojice a zatancovali jsme si andělský a čertovský tanec.
Když se však ozval zvoneček, kroky na chodbě a rachocení čertovského řetězu, i ti největší hrdinové strnuli a zpozorněli. Co když čert nebo Mikuláš ví, že nebyli hodní a zlobily maminku, brášku či sestřičku? A nebo kamaráda, kamarádku či paní učitelku ve školce? Mikuláš má přece vždy s sebou červenou knihu hříchů, kterou mu vždy neposedný čertík, který ho doprovází, podstrčí, aby se podíval na seznam hříšníků v naší mateřské škole? Než však stačí domyslet důsledek svého zlobení, dvéře se otevírají a Mikuláš je tady. Za ním přichází krásný bílý anděl a černý huňatý čert. Všechny děti jsou zticha jako pěny a pozorně poslouchají, co jim Mikuláš povídá. Samozřejmě vytahuje i svou knihu hříchů a ptá se, zdalipak někdo z kluků nebo holčiček zlobil? Nikdo se samozřejmě nepřizná a paní učitelky statečně chrání své svěřence a ujišťují svatého muže, že letos opravdu ve třídě nemají zlobivé děti. A když přece někdo zazlobí, tak je to jen maličko. Proto si děti vyslouží slova chvály a jen čertík, který mává svou metličkou,  je očividně zklamaný, že si nikoho od nás ze školky do pekla neodnese 🙂
Děti dostávají mikulášský balíček s cukrovinkami a krabičku LEGA, kterou si určitě večer s rodiči či sourozenci postaví. S mikuláškou družinou se loučíme básničkami a písničkami, za které si vysloužíme hlasitý potlesk. Děkujeme za návštěvu a těšíme se na Ježiška, který už je připravený roznášet dětem dárečky, o které si psaly.
A protože jsme vzhledem k epidemiologické situaci my i vy, rodiče, ochuzení o tradiční školní akce jako jsou vánoční besídky ve třídách či vánoční tvoření , při kterých se vzájemně setkáváme, rozhodli jsme se pro Vás natočit malé pozdravy od našich andílků a čertíků z Berušek, Hvězdiček a Sluníček. Snad se Vám budou líbit a potěší Vás v této nelehké době, kdy si nemůžeme naplno užívat těšení a přípravy na nejkrásnější svátky v roce. Krásné vánoce !!
Hana Janoštíková + kolektiv MŠ

Video Hvězdičky

Video Berušky

Video Sluníčka