Mikuláš, anděl a čert v mateřské škole.

V pátek 4.prosince nás navštívil v naší mateřské škole Mikuláš, anděl a nezbedný čertík. Na tuto vzácnou návštěvu se děti těšily už dlouho. Hned ráno přišly do tříd převlečení za andílky a čertíky a čekání na mikulášskou družinu si spolu s paní učitelkou krátily povídáním a veselým tancem.  Společně jsme si přiblížili tuto předvánoční tradici, opakovali jsme si básničky a písničky a také jsme si zatancovali tanec „Čert a Káča“, kterým jsme se také Mikuláši chtěli pochlubit. Brzy se na chodbě mateřské školy ozval zvoneček a také rachocení čertovského řetězu. V ten moment snad i ti největší hrdinové strnuli a zpozorněli. Co když čert nebo Mikuláš ví, že nebyli hodní a zlobili maminku, brášku či sestřičku? Anebo kamaráda, kamarádku či paní učitelku ve školce? Mikuláš má přece vždy s sebou červenou knihu hříchů, kterou mu vždy neposedný čertík, který ho doprovází, podstrčí, aby se podíval na seznam hříšníků v naší mateřské škole. Než však stačily domyslet důsledek svého zlobení, Mikuláš, krásný bílý anděl a chlupatý, umouněný čert se objevili ve dveřích.  Všechny děti byly zticha jako pěny a pozorně poslouchaly co jim Mikuláš povídá. Samozřejmě četl knihu hříchů, kde jsou zapsány všechny prohřešky dětí a ptal se, zdalipak někdo z kluků nebo holčiček zlobil? Nikdo se samozřejmě nepřiznal a paní učitelky statečně chránily své svěřence a ujišťovaly svatého muže, že letos opravdu ve třídě nemají zlobivé děti. A když přece někdo zazlobí, tak je to jen maličko. Proto si děti vysloužily slova chvály a jen čertík, který mával svou metličkou, byl očividně zklamaný, že si nikoho do pekla dnes neodnese. Děti čertovi zazpívaly i zatancovaly a za to, jak byly šikovné dostaly předem připravené mikulášské balíčky pro radost. Našly v nich velkou knihu o Vánocích se samolepkami, pastelky a vánoční omalovánku a také nějaké sladkosti na mlsání.

Děkujeme mikulášské družině za návštěvu a už se můžeme těšit na Ježíška, který se snad už  připravuje roznášet dětem dárečky, o které si psaly.

A protože jsme vzhledem k epidemiologické situaci my i vy, rodiče, ochuzení o tradiční školní akce jako jsou vánoční besídky ve třídách či vánoční tvoření, při kterých se vzájemně setkáváme, rozhodli jsme se pro Vás natočit malé pozdravy od našich andílků a čertíků z Berušek, Hvězdiček a Sluníček. Najdete je na našich webových stránkách a snad se Vám budou líbit a potěší Vás v této nelehké době, kdy si nemůžeme naplno užívat těšení a přípravy na nejkrásnější svátky v roce.

Krásné vánoce všem!!

Hana Janoštíková + kolektiv MŠ