Staráme se o zvířátka

Paní zima stále kraluje pevnou rukou, i když v kalendáři už vyhlížíme blížící se jaro. Stále je však kolem nás plno sněhu a zvířátka žijící ve volné přírodě hledají každý den něco dobrého k snědku.

Ze zahrady naší mateřské školy vidíme přes Morávku lesík, ze kterého nás pravidelně navštěvují srnky a zajíci. Jejich přítomnost nám prozradil pohled na okousané túje, které stojí v rohu zahrady a stopy ve sněhu.
Po tomto zjištění jsme našim návštěvníkům přichystali na sníh seno, tvrdé pečivo, granule, mrkev aj. dobroty. Každý den jsme kontrolovali, jestli jim naše pochutiny přišly vhod a vždy jsme zjistili, že je vše snědeno do posledního drobečku. V té chvíli se zrodil výborný nápad. Co kdybychom si přímo na naši zahradu pořídili krmelec a mohli tak pravidelně krmit zvířátka v zimě? Díky panu Chujacovi, který ochotně zrealizoval naše přání, stál do týdne krmelec na plánovaném místě. Do našich aktivit jsme zapojili všechny děti i s rodiči, kteří pravidelně nosí pro naše zvířátka něco dobrého k snědku a jak je vidět, stále jim u nás chutná.
Tento měsíc jsme pozvali do naší mateřské školy myslivce – pana Vladimíra Vlčka, od kterého jsme se dověděli spoustu zajímavých věcí. Mezi naše kamarády na školní zahradě patří také sýkorky, strakapoudi, vrabci a další známí i neznámí ptáčci, kteří se slétávají na školní zahradu ke krmítkům z kokosového ořechu a z PET láhví, které jsme pro ně připravili. I luxusní budka, která je denně zve na chutná zrníčka, není nikdy opuštěna a stále se u ní něco děje.
Spolu s dětmi pozorujeme přes okno dalekohledem ptačí hemžení a objevujeme mezi nimi nové druhy ptactva, které jsme takhle zblízka ještě neviděli.
Těmito aktivitami a činnostmi učíme děti poznávat živou přírodu, starat se o zvířata i ptáky, kteří naši pomoc zvláště přes zimu potřebují a současně tak plníme i cíle školního vzdělávacího programu, kde jedním z hlavních úkolů je právě environmentální výchova.