Velikonoční přípravy ve třídě Hvězdiček

V měsíci březnu v rámci tematického celku: „Povídám, povídám pohádku“, jsme formou pohádkových příběhů přiblížili dětem environmentální prvky kolem nás. Pomocí známých pohádek jsme nahlédli do přírody, povídali si o rostlinách, seznamovali se s jedovatými houbami a plody.

Děti se učily rozpoznávat rostlinky a plody, které mohou být pro nás prospěšné, ale i takové, které nám mohou ublížit. Zopakovali jsme si, že se nejen o přírodu staráme, ale také ji chráníme, abychom udržovali čisté životní prostředí. Každé dítě ví, že odpadky nepatří na zem, ale do správného koše. K tomu slouží ve všech třídách barevné nádoby – na papír, plast a sklo. Hlídá je drak Odpaďák, který pečlivě dohlíží na správné třídění odpadu. V rámci denních řízených činností během předvelikonočního týdne děti vystřídaly spoustu sociálních rolí. Staly se zahradníky, kteří si vypěstovali od semínka až po rostlinku řeřichu a pažitku. Děti si připravily misku s vatou a poté sypaly semínka, zalily je a každé ráno pozorovaly změny v misce. Když řeřicha vyrostla, děti ji ochutnaly při odpolední svačince – posypaly si jí na chléb s máslem. Na závěr si zahrály na herce a připravily pro sebe divadlo O Červené Karkulce, která předně věděla, co za rostlinky uvidí cestou lesem a které rostou u babičky na zahrádce.  Děti měly připravenou cestičku mezi stromy a během své procházky poznávaly květiny a houby, které tady našly. (obrázky a ručně šité hřiby).

Jelikož Velikonoce už nám v polovině týdne ťukaly na vrátka, začali jsme s dětmi připravovat velikonoční výzdobu a tvoření. Povídali jsme si o symbolech a tradicích Velikonoc. Učili jsme se básničky a tradiční velikonoční koledy, které budou chlapci říkat při koledování s pomlázkou u děvčat.  Každé z dětí si zasadilo do svého květináčku ječmen. Každý den pozorovaly změny, jak semínka klíčí a jak rostou, pečlivě zalévaly a netrpělivě čekaly na výsledek své práce. Současně si vytvořily velikonoční dekorace, které si společně s ostatními výrobky před začátkem svátků odnesly domů. A my jim přejeme, ať si v pohodě užijí velikonočních svátků. Děvčatům ať se vydaří malování vajíček, pečení beránka s maminkou či babičkou a klukům přejeme bohatou pomlázku.