Informace pro rodiče – černý kašel!

S nástupem dětí do školek a škol se pojí v současné době zvýšená nemocnost. Kromě akutních respiračních infekcí bývá zejména v mateřských školách pravidelným problémem výskyt infekčních nemocí přenášených vzduchem. V současné době se u dětí objevují rýmy se zeleným sekretem, častý kašel, bolesti hlavy, bolení v krku a podobné příznaky respiračního onemocnění.

Vzhledem k tomu, že se v mateřské škole Tlumačov vyskytl jeden případ černého kašle Vás prosíme, abyste nebrali na lehkou váhu projevy kašlání u Vašich dětí, i když jsou proti této nemoci očkovaní. Dle lékařských sdělení vakcína může totiž vyvanout. Zásadní příčinou návratu této nemoci je podle odborníků krátká účinnost současně používané vakcíny. Černý kašel nebo také dávivý kašel je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění a vyžaduje zvýšené pozornosti.

Jaké jsou příznaky černého kašle?

  • Nejprve jsou příznaky podobné běžnému nachlazení (kýchání, rýma, mírná horečka a slabý kašel).
  • Během dvou týdnů kašel nabývá na závažnosti a vyznačuje se záchvaty intenzivního kašle, po nichž následuje typické „zakokrhání“ nebo sípavý vdech.

V těchto případech, prosím, navštivte raději dětského lékaře a ujistěte se, že se u Vašeho dítěte nejedná o toto nepříjemné onemocnění.