Moštování jablíček

Včera jsme ještě sbírali s dětmi z mateřské školy Tlumačov barevné listy v parku, dnes už na ztemnělé obloze vyhlížíme první sněhové mráčky a těšíme se, že si užijeme bílé Vánoce.

Přesto ještě na naší výstavce v šatnách zůstává vzpomínka na podzimní dny a s nimi spojenou návštěvu místní moštárny, kterou nám zprostředkovala ochotná babička našeho školáčka paní Janská.
O jablíčcích a jablečném skřítkovi Jaderníčkovi jsme si už povídaly od začátku měsíce října, děti poznávaly jablíčka ve všech podobách, učily se je poznat po čichu a podle chuti, určovaly jeho barvu a v neposlední řadě jsme ve školce uspořádali také ochutnávku ovoce, mezi nímž kralovalo právě nám všem dobře známé a slaďoučké jablíčko, které všem dětem moc chutná. Jednoho říjnového dne jsme tedy s dětmi na pozvání paní Janské nedočkavě vyrazili na neobvyklou exkurzi.
S údivem a nadšením jsme pozorovali, jak se jablíčka lisují a vzniká z nich lahodný, sladký nápoj, plný vitamínů. Všechny děti dostaly skleničku tohoto dobrého moku, a že jim opravdu chutnal, svědčí i skutečnost, že si skoro všichni do jednoho řekly o přídavek.
Z moštárny jsme odcházeli plni dojmů a nově nabytých vědomostí s láhví plnou moštu, který jsme společně popíjeli na zdravíčko ještě příští den. Na tuto návštěvu budeme ještě dlouho vzpomínat, a když se zakousneme do šťavnatého jablíčka, určitě si vzpomeneme i na netradiční podívanou při výrobě přírodního tekutého extraktu plného vitamínů v tlumačovské moštárně.