Ochutnávka v MŠ

V rámci našich každodenních řízených činností s dětmi proběhla ve čtvrtek v obou třídách MŠ ochutnávka potravin, kterou si děti za pomoci učitelky přichystaly.

Celý týden jsme se totiž učili poznávat naše smysly – v pondělí jsme pilně tvořili, kreslili a malovali a přitom zapojovali náš zrak, v úterý byly na programu hmatové hry, středa proběhla ve znamení  procvičování sluchu při hře: „Řekni, co slyšíš“, kdy děti za pomoci různorodých zvukových ukázek z CD, přiřazovaly žetonky k odpovídajícím obrázkům podle pravidel naší hry.


No a ve čtvrtek přišla řada na ochutnávku potravin, které jsme s pomocí ochotných rodičů soustředily v obou třídách, rozdělili je na podnosky a hostina mohla začít. Vystavené pochutiny potěšily nejen naše očka, ale přitahovaly svou vůni také náš všetečný nosík a hlavně podráždily chuťové pohárky na jazýčku. Děti se už nemohly dočkat, až budou moci ochutnat některé z vystavených dobrot. S pomocí šátku jsme dětem zavázali oči a jejich úkolem bylo čichem a potom i chutí poznat potraviny, které byly pro ně přichystány. Kluci i holky zvládli úkol znamenitě a bezpečně poznali, o který pokrm se jedná.


Ochutnali opravdu všechno – pomeranč, jablíčko, oříšky, brambůrky, banán, čokoládu, ale vyzkoušeli si také jak chutná pepř, sůl, kakao či kysané zelí. Správně rozeznávali jednotlivé chutě, dovedli určit , co je sladké, slané, hořké či kyselé. Na závěr naší výzkumné hry se svorně vrhli na pochutiny, které ještě na talíř zůstaly a jak to dopadlo, zjistíte na jedné z našich fotografií, která dokazuje, jak dětem chutnalo.


Naštěstí se naše hodování obešlo bez bolesti bříška, když jsme všechno spletli dohromady jako ten pejsek s kočičkou, když připravovali dort. Děti si pochvalovaly : „To ale byly dobroty! A zůstalo, paní učitelko, i něco na zítřek?“ Ne, zítra už opravdu mlsat a hodovat nebudeme, čekají nás pravidelné tělovýchovné činnosti, při kterých snad vysportujeme kalorie, které jsme dnes snědli a vrátíme se ke zdravé školní svačince , kterou pro nás paní kuchařky každý den připravují.