Zajímavá exkurze

Poslední únorový týden se ve třídě Sluníček učíme o profesích a povoláních kolem nás. Děti s hrdostí hlásí, kde pracují jejich rodiče a čím by ony samy chtěly být, až vyrostou. Toto zajímavé téma je náplní celého týdne.

Už od pondělka jsme si podrobněji povídali o povolání švadleny, kadeřnice a na vlastní kůži jsme si zkusili, jak těžké je být zpěvačkou či zpěvákem při třídní pěvecké soutěži Superstár. Po jejím skončení nás spolu s dětmi ale  ještě čekalo jedno příjemné překvapení.


Dostali jsme povolení k návštěvě místní prodejny pana Libora Hubíka, která se specializuje na prodej a výrobu oděvů pro motocyklisty, šije kombinézy, bundy, kalhoty a na zakázku také oblečení na míru. S velkým očekáváním jsme vstupovali do prodejny, kde se nás ujala maminka Tomáška Vrance – našeho žáčka – a s úsměvem nás srdečně přivítala. Prohlédli jsme si prodejnu, kde kluky zaujala hlavně vystavená motorka, nádherné barevné kombinézy, helmy a boty pro motorkáře.


S údivem jsme pozorovali práci paní Vrancové na počítači, když nám na přání dětí vykouzlila na monitoru barevnou motorkářskou kombinézu s barvami, které si samy zvolily. Její obrázek jsme si později hrdě odnášeli s sebou do mateřské školy.


Shlédli jsme dílny pana Hubíka, kde se vyšívají loga na kombinézy, vysekávají jednotlivé díly na jejich ušití, všívají chrániče na kolena či lokty a konečně jsme pochopili celý ten složitý výrobní proces, který je nutný k tomu, aby se skvělá kožená kombinéza objevila na věšáku v prodejně. Kluky i děvčata velmi zaujala rozešitá  dětská kombinéza, kterou by rázem všichni chtěli domů, jak se jim líbila. Myslím, že dnes nebude z našich dětí nikdo, kdo by se nechtěl stát motocyklovým závodníkem. Naši předškoláci odcházely plní nových dojmů, zážitků a po cestě si sdělovaly své postřehy a vše, co je zaujalo.


Exkurze nás všechny nadchla, nahlédli jsme do zákulisí prodejny, poznali nelehkou práci šiček či designérů a zjistili jsme, co práce a úsilí stojí za úspěchem této známé firmy. Jsme rádi, že má domovské sídlo právě u nás v Tlumačově. Poděkování za možnost návštěvy patří především majiteli firmy panu Liborovi Hubíkovi, paní Vrancové za trpělivý výklad a provedení provozem dílen i prodejny a také samotným zaměstnancům, kteří nás všechny vítaly s úsměvem , když jsme náhle vtrhli na jejich klidné pracoviště a trpělivě odpovídaly na všetečné dotazy našich dětí.


Děkujeme i za upomínkové předměty, které děti na závěr návštěvy dostaly a budeme se těšit možná zase někdy společně na viděnou.