Exkurze do moštárny

V pondělí 15. září jsme v dopoledních hodinách vyrazili se staršími dětmi z mateřské školy na návštěvu a exkurzi do místní moštárny. Vyzbrojeni batůžky a pláštěnkami jsme zvládli delší cestu bez problémů a v očekávání, že se dovíme hodně nových věcí, jsme dorazili na místo.

V moštárně nás už čekali manželé Vrtalovi,  kteří nám připravili zajímavou podívanou. Děti  se zaujetím shlédly celý výrobní proces, jak se z jablíček vyrábí slaďounký a zdravý nápoj – jablečný mošt. K jeho výrobě pomohly i ony sami, protože ochotně a aktivně pomáhaly tam, kde bylo potřeba. Chystaly jablka do kýblíků, držely cedník při slévání moštu a podávaly paní učitelce prázdné skleničky. Dověděly se, že přeměna jablíček v chutný nápoj není žádné kouzlo, ale je to výsledek lidské práce a  ověřili jsme si přísloví – bez práce nejsou koláče, v tomto případě, bez práce by nebyl žádný mošt, který dětem tolik chutnal. Přidávaly si i dvakrát a ještě jsme si přinesli čtyři láhve tohoto lahodného nápoje i do mateřské školy. Poctivě jsme se rozdělili i s mladšími dětmi, kteří se zatím adaptují na nové prostředí školy a na dlouhou cestu do moštárny zatím nejsou připraveny. Nic jim ale zmeškáno nemají,  začátkem příštího roku nás čeká opět návštěva tlumačovské moštárny, na kterou se už teď těšíme.
Na závěr bychom rádi poděkovali manželům Vrtalovým, kteří se nám po celou dobu naší návštěvy vzorně věnovali a trpělivě vysvětlovali dětem výrobní proces moštu a neúnavně a ochotně odpovídali na dětské zvídavé dotazy. Náš velký dík patří také rodině Borských, která nasbírala pro naše děti jablíčka a věnovala je naší mateřské škole právě za účelem moštování.