ROZLOUČENÍ S PŘEDŠKOLÁKY

Rok se sešel s rokem, je tu opět konec školního roku a s ním pravidelné loučení s předškoláky. 27.června jsme připravili pro rodiče a hosty ze Základní školy v Tlumačově rozlučkový program. V jeho první části zaznělo úvodní slovo ředitelky školy paní Hany Janoštíkové, která ho zakončila slovními perličkami našich dětí, kterým jsme se s chutí všichni zasmáli.Poté následovala malá, humorně laděná mόdní přehlídka našich dětí, které předváděly speciální modely pro pobavení své i ostatních přihlížejících. Malé modelky a modelové se této role ujaly velmi profesionálně a s chutí se rodičům představily v této netradiční roli. Po předvedení posledního modelu se děti odešly převléct do svátečního a připravit se na slavnostní pasování. V tuto chvíli se průvodního slova ujala paní učitelka Jindra Zálešáková, která rodičům přečetla dvacatero rad, jak se chovat k předškolákům. Ti už mezitím čekali za dveřmi k nastoupení ke slavnostní části programu. Za doprovodu klavíru a známé písně Gaudeamus Igitur, nastoupily přítomní skoroškoláci v promočních čepicích před své rodiče, příbuzné a zástupce základní školy. Za zpěvu známé studentské hymny (upravené vlastním textem pro děti z mateřské školy) se prezentovaly všechny nastoupené děti. Paní ředitelka je přivítala a vyzvala, aby se všem představily svými jmény. Potom už následovalo slavnostní dekorování dětí šerpami. K tomu dostaly symbolickou papírovou aktovku se zvířátkovým dřevěným pravítkem, pastelkami a krásnou knihou, kterou si snad po příštím pololetí už budou moci částečně, možná za pomoci dospělého přečíst. K tomu všemu dostaly ještě první opravdové vysvědčení, kde se místo jedniček objevily zatím jenom smějící se sluníčka.

Po slavnostním dekorování se slova ujali naši milí hosté, ředitelka ZŠ Tlumačov paní Mgr. Martina Zakopalová a budoucí třídní učitelka 1.třídy ZŠ Tlumačov paní Mgr. Markéta Karhanová. Symbolicky přivítaly děti do řad školáků, pochválily je za dnešní krásný program a vyjádřily přání, aby se všem dětem ve škole líbilo a dařilo. Po fotografování našich předškoláků následovala slavnostní hostina. Děti už měly na stole připravený piškotový muffín se zapečeným čtverečkem čokolády a lehkým pribináčkovým krémem s barevným zdobením a sluníčkovým zápichem. Šikovní tatínci nám otevřeli dětské šampaňské a oslava mohla začít. Po slavnostním přípitku se děti pustily do sladkého občerstvení a o tom, že jim chutnalo, svědčily prázdné talíře.

Také na paní učitelky čekalo překvapení, zástupci z řad rodičů je za všechny obdarovali nápaditou taškou s obtisky rukou našich předškoláků a s jejich jmény a hodnotným dárkem. Za to jim všem moc děkujeme, že ocenili naši práci s dětmi a že nás dojali téměř až k slzám. Akce pokračovala společným povídáním mezi rodiči a učitelkami navzájem.

Bylo to moc příjemně prožité odpoledne pro všechny zúčastněné. Loučení s předškoláky bývá dojemné, smutné, je nám líto, že děti, na které jsme si za celou jejich dobu docházky zvykli, budou už za dva měsíce opravdoví školáci. Ale i to loučení patří k životu a my jsme pevně přesvědčeni o tom, že se budou za námi rádi vracet. Přejeme jim hodně štěstí, ať se jim ve škole i v životě daří.