SPANÍ V MATEŘSKÉ ŠKOLE

Poslední den školního roku nás čekala poslední akce – spaní v mateřské škole. Děti se na ni hodně těšily, stále se vyptávaly, kdy už konečně bude. A dočkaly se právě 30.6.2023. Ráno dorazily do mateřské školy s batůžky a oblíbeným plyšákem na spaní. Pečlivě jsme uložily podepsané krabičky s připravenou večeří od maminek do lednice, mazlíčci plyšáci z domova dostaly ve třídě přidělené své místo na odpočinek, než večer zalehnou se svými dětskými majiteli do postýlek. Dopoledne probíhalo tak, jako každý jiný den. Od rána krásně svítilo sluníčko, což slibovalo krásný den, nebe bylo blankytně modré a po mráčcích ani památky. Po poledním obědě a krátkém odpoledním odpočinku jsme posvačily svačinku ze školní jídelny a před druhou hodinou odpolední jsme se vypravili společně na nádraží na vlak, který nás dovezl do Otrokovic a odtud jsme opět vlakem pokračovali v cestě až do Zlína.

Vše probíhalo dle plánu, takže přesně v 15.00 hod. už jsme seděly v jednom ze sálů multikina ve Zlatém jablku. Promítalo se pouze pro nás, vybrali jsme si pohádku „Zoubková víla“. S napětím jsme sledovali příběh o zvídavé a nezbedné Violettě, která se učí na zoubkovou vílu, jenže se jí to moc nedaří. Přesto se jí podaří podvodem propašovat do lidského světa, kde prožívá to pravé dobrodružství. Samozřejmě všechno dobře dopadlo, děti na závěr filmu nadšeně tleskaly, což byla známka toho, že se jim pohádka líbila. Z kina jsme zamířili do přízemí do KFC, kde jsme dětem koupily čerstvé křupavé hranolky. Poté jsme zamířili do nedalekého zlínského parku, kde jsme vyzkoušeli všechny atrakce a herní prvky, které jsou zde pro děti k dispozici. Všechny se jaksepatří vydováděly a potom jsme už společně spěchali na autobus, který nás v sedm hodin dovezl do Tlumačova. V parku u KIS zrovna probíhalo rozloučení se školním rokem, které pořádalo místní KDÚ- ČSL. Využili jsme jejich pozvání pro děti, aby si zaskotačily na skákacím hradě. Mysleli jsme, že děti už budou unavené, ale opak byl pravdou. S nadšením využily této možnosti a plni energie se pustily do skákání.

Po návratu do mateřské školy děti ochutnaly večeři, kterou každému z nich na přání maminky připravily. Někdo si pochutnával na palačinkách, jiný na řízku s bramborem, toustech se šunkou a sýrem, prostě každý měl to, co má rád. Kdo chtěl, dojedl se sladkými dobrůtkami od našich maminek, všichni dostali na mlsek klín dortu na počest narozenin Vojtíška, který zrovna dneska slavil narozeniny.

Po večeři si děti hrály a netrpělivě sledovaly, kdy se už konečně začne stmívat, abychom mohli vyrazit za pokladem zoubkové víly. Dočkaly se kolem půl desáté. Po důkladné zkoušce baterek jsme vyrazili do ulic Tlumačova. Po cestě jsme na připravených stanovištích plnili drobné úkoly a naši cestu jsme zakončili na školní zahradě, kde byl pečlivě ukrytý poklad. To bylo radosti, když ho děti objevily. Obsah truhlice s pokladem byl inspirovaný filmem Zoubková víla, proto děti v ní děti našly hračku – skákací zoubky a gumové bonbony ve tvaru dásní se zuby.

Po návratu do školky následovala nezbytná večerní hygiena a zalehnutí do postýlek. Večerka se posunula o něco víc, než jsme mysleli, děti ale byly spokojené a ani se nezdálo, že se jim chce moc spát. Sotva se ale zhaslo světlo, všechno kolem ztichlo a děti se ponořily do říše snů. Možná se jim zdálo právě o zoubkové víle.

Noc proběhla v klidu a ráno o půl osmé už všechny děti stály v pozoru u svých lehátek a následovala nezbytná ranní rozcvička. Tělo je třeba po ránu řádně protáhnout. Paní učitelka Inka si to vzala na starosti, zatímco paní učitelka Hanka chystala snídani. Děkujeme všem hodným maminkám, kteří nás zásobily buchtami, koláčky, perníčky, dortem, slanými tyčinkami a šneky. Všem moc chutnalo! No a po snídani už na nás začali zvonit rodiče, kteří si děti odvedli zase domů. Děti dostaly ještě za odměnu veselý zoubek na špachtli s básničkou a diplom za odvahu, že s námi strávily bez slziček noc samy bez mámy a táty.